Wednesday, July 27, 2011

Ελεγχόμενη έκρηξη σε αποθήκη που είχε νοικιάσει ο Μπρέιβικ, δεν εντοπίστηκαν σύνδεσμοι στη Βρετανία

Ελεγχόμενη έκρηξη σε αποθήκη που είχε νοικιάσει ο Άντερς Μπρέχρινγκ Μπρέιβικ έξω από το Όσλο πραγματοποίησε η αστυνομία της Νορβηγίας, στο πλαίσιο των ερευνών για το μακελειό της 22ας Ιουλίου. Επίσης, το πρωί της Τετάρτης εκκενώθηκε ο κεντρικός σταθμός της πρωτεύουσας καθώς εντοπίστηκε «ύποπτη» αποσκευή. Την ίδια στιγμή, έρευνες διεξάγονται και σε άλλες χώρες, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν διασυνδέσεις του 32χρονου. Από τον χάρτη των ερευνών βγαίνει προς το παρόν η Βρετανία, αφού δεν βρέθηκαν στοιχεία για συνδέσμους του 32χρονου στο Λονδίνο.

Όπως έγινε γνωστό, ο κεντρικός σταθμός του Όσλο εκκενώθηκε μετά τον εντοπισμό αποσκευής που κρίθηκε ύποπτη και διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων.

Το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB μετέδωσε ότι προφανώς κάποιος εγκατέλειψε μία αποσκευή σε λεωφορείο με προορισμό το αεροδρόμιο κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή Ν.19.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι ο σταθμός έχει περικυκλωθεί από οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και ότι έχει αποκλειστεί μία μεγάλη περιοχή νοτίως του σταθμού και δίπλα στο ξενοδοχείο Thon Hotel Opera. Πάντως, υπάλληλος του ξενοδοχείου είπε στο Reuters ότι δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης του κτηρίου.

Το βράδυ της Τρίτης η νορβηγική αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη εκρηκτικών υλών που βρέθηκαν σε αποθήκη αγροκτήματος το οποίο νοίκιαζε ο Μπρέιβικ, στην πόλη Ρένα, περίπου 160 χλμ. βορείως του Όσλο.

Η αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης, υποδυόμενος τον αγρότη αγόραζε λίπασμα για να φτιάχνει την πρώτη ύλη των εκρηκτικών μηχανισμών του.

Την ίδια στιγμή οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες σε άλλες χώρες προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν διασυνδέσεις του Άντερς Μπρέχρινγκ Μπρέιβικ με ακροδεξιές οργανώσεις.

Μεταξύ των χωρών που τέθηκαν στο μικροσκόπιο είναι και η Βρετανία, αλλά προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για συνδέσμους του 32χρονου εκεί. Οι έρευνες ξεκίνησαν εξαιτίας της αναφοράς στο φασιστικό μανιφέστο του Μπρέιβικ ότι το 2002 τα μέλη της αντιισλαμικής οργάνωσής του συναντήθηκαν στο Λονδίνο.

«Μπορώ να σας πω ότι, αυτή τη δεδομένη στιγμή, δεν έχουμε αποδείξεις ούτε καν ενδείξεις ότι ήταν μέρος ενός ευρύτερου κινήματος ή ότι ήταν σε επαφή με άλλους πυρήνες ή ότι υπάρχουν άλλοι πυρήνες» στη Νορβηγία και τη Βρετανία, δήλωσε στο BBC η επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της νορβηγικής αστυνομίας (PST) Γιαν Κρίστιανσεν.

Η ίδια υποστήριξε ότι κατά την εκτίμησή της ο δράστης των φονικών επιθέσεων στο Όσλο και το νησί Ουτόγια ενήργησε μόνος, χωρίς συνεργούς.

Απέρριψε, επίσης, τους ισχυρισμούς του δικηγόρου του ότι είναι παράφρων, χαρακτηρίζοντάς τον «σατανικό». Κατά την Κρίστιανσεν, οι πράξεις του Μπρέιβικ ήταν προμελετημένες και στόχος του ήταν να βρεθεί στο προσκήνιο.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να προτρέψει τους πολίτες να επιστρέψουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Σε μία συμβολική κίνηση, όπως μεταδίδει το Reuters, η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Θρησκευμάτων Ρίγκμορ Άασρουντ αποφάσισε να επιστρέψει στο γραφείο της που στεγάζεται στο κτήριο το οποίο ήταν ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης της 22ας Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ χρησιμοποιεί προς το παρόν ένα από τα γραφεία του υπουργείο Άμυνας, σε άλλο σημείο της πόλης.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν το κτήριο στο οποίο εξερράγη η βόμβα, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, θα κατεδαφιστεί ή θα ανακατασκευαστεί.

0 comments:

Post a Comment